11.5.2021

Zoektocht naar Belgische afvaardiging voor de European Green Cities Award 2021 gestart

Welk Europees project maakt het beste gebruik van de toegevoegde waarde van groene infrastructuur in de publieke ruimte? De European Green Cities Award is aan zijn tweede editie toe en zal zijn winnaar kennen in de herfst van 2021. Welk Europees project volgt de Beringse mijnsite in België op?

[caption id="attachment_24682" align="alignnone" width="1000"] Lees meer

11.5.2021

Tiny Forest®, meer dan groen!

Tekst: Marc Verachtert
Foto’s: GoodPlanet en IVN

Een Tiny Forest moet slechts 200 m² groot zijn. Ondanks de beperkte oppervlakte geeft het een enorme boost aan de buurt, want groen, stimulans voor biodiversiteit, maar ook en vooral leerrijk voor kinderen én hun ouders! Dat ervaarden ze al in Schoten.

Niet zomaar groen

Een Tiny Forest, gewoon een bosje van 200 m²? Fout! Om als Tiny Forest...

Lees meer
14.4.2021

Kandelaberen om bomen te redden! Interview met boomexpert Wim Peeters

Tekst: Marc Verachtert
Foto’s: Marc Verachtert en Wim Peeters

Kandelaberen is vaak de enige oplossing om bomen van een ondergang te redden of ze een nieuwe, betere toekomst te geven. Beschouw het echter liefst als laatste redmiddel en pas het niet toe omwille van puur esthetische reden.

Bomen kandelaberen, geen groendienst of tuinaannemer die het graag doet. Niet dat ze het niet kunnen. Ze hebben ...

Lees meer
3.3.2021

Geef bomen in onze steden toekomstkansen

10 inzichten van emeritus professor Groenbeheer, Natuurbeheer en Ecologie Martin Hermy

Auteur: Marc Verachtert, groenjournalist

Martin Hermy heeft een duidelijke visie op bomen, getuige de boeiende inzichten en teksten in zijn  boek ‘De juiste boom voor elke tuin’. Veel van wat in het boek aan bod komt geldt overigens ook voor groen in de publieke ruimte, zij het daar ook rekening moet gehouden met bijvoorbee...

Lees meer
10.12.2020

Groenere, gezonde steden

13 EU-landen bundelen de krachten in de campagne ‘More Green Cities for Europe’.

De komende drie jaar zullen dertien Europese landen strategisch inzetten op vergroening om zo de stedelijke omgeving toekomstbestendiger te maken.

Een internationale EU-campagne rond het belang van vergroening richt zich tot politici, stedenbouwkundigen, gemeenten, projectontwikkelaars en ander...

Lees meer
3.12.2020

België wint European Green Cities Award

In de voorbije jaren heeft Beringen zich van een industriële mijnstad ontpopt tot een groene parel. Hectaren industrieel erfgoed kregen in een toeristisch recreatieproject een nieuwe bestemming. De indeling van de buitenruimte en het gebruik van groen werken als bindmiddel voor een evenwichtige combinatie van stedelijke functies zoals wonen, werken en winkelen.

Zo heeft Beringen een stad gecreëerd die klaar is voor de t...

Lees meer