16.12.2021

Klimaatspeelplaats Sint-Paulus Kortrijk

Tekst: Marc Verachtert
Foto’s: VBS Sint-Paulusschool, portret: Marc Verachtert

De vrije basisschool Sint-Paulus in Kortrijk heeft niet zomaar een groene speelplaats, wel een klimaatspeelplaats. Cedric Ryckaert is leerkracht op de school, bezieler van deze klimaatspeelplaats en ondertussen ook boodschapper zodat dit soort speelplaats meer regel dan uitzondering wordt.

Kaderstuk: Wat is een klimaatspeelplaats?
Een klimaatspeelplaats gaat voor v...

Lees meer
9.12.2021

Frankrijk wint de tweede editie van de prestigieuze European Green Cities Award

Na de Mijnsite in het Belgische stadje Beringen in 2020, wint Le Jardin Extraordinaire in de Franse metropool Nantes de tweede editie van de European Green Cities Award. De wedstrijd is een initiatief van de European Nurserystock Association (ENA) en kadert in het Europese promotieproject ‘Green Cities Europe’.

Le Jardin Extraordinaire, van oude steengroeve naar weelderig park met adembenemende uitzichten

Le Jardin Extraordinaire in Nantes is ...

Lees meer
25.11.2021

Green Cities Europe lanceert promotievideo in 13 EU-landen

De video bundelt goede voorbeelden van groene ruimte in stedelijk gebied in 13 EU-landen. De video kadert in de campagne "Green Cities Europe" en biedt inspiratie voor meer en groenere steden in Europa.

Tegen 2050 zal 70% van de wereldpopulatie in steden wonen. De strijd om vierkante meters tussen bouwzones en stadsnatuur zal alleen maar toenemen. Voor veel mensen in de stad zijn parken en ander openbaar groen de enige kans om natuur op dageli...

Lees meer
10.11.2021

Een absolute nummer 1 klimaatboom bestaat niet

Auteur: Marc Verachtert, groenjournalist

Lucien Verschoren, voorzitter van de boomkwekersfederatie Noord-België en Surrender Roelands, projectmedewerker bij het PCS (Proefcentrum voor Sierteelt) weten het wel zeker: “Een absolute nummer 1 klimaatboom bestaat niet. Het is afhankelijk van waar de boom moet komen en welke groeikansen hij krijgt”.

[caption id="attachment_45067" align="alignnone" width="1000"]Surrender Roelands, projectmedewerker bij het PCS (Proefcentrum voor Sierteelt) en Lucien Verschoren, voorzitter van de boomkwekersfederatie Noord-België Surrender Roelands, projectmedewerker ...

Lees meer
28.10.2021

Welk Europees project wint de European Green Cities Award in 2021?

Op woensdag 8 december wordt de winnaar bekend gemaakt van de prestigieuze European Green Cities Award 2021. We komen te weten wie de Mijnsite in Beringen (België) opvolgt als intarnationale winnaar van deze award. Dit gebeurt tijdens een online European Green Cities Conference. De bekendmaking wordt voorafgegaan door een online conferentie met internationale sprekers. De conferentie is gratis en loopt van 17u00 tot 19u30.

Conferentie bestaat ...

Lees meer
14.10.2021

Bestel gratis het Zakboek voor Klimaatadaptief groen in de stad

Het duurzaam integreren van groen in de stad is actueler dan ooit. Meer en meer komen de voordelen en noden van het groen in de stad op de voorgrond. Zeer terecht zetten openbare besturen en ambtenaren in op het groener maken van hun stad. Grijs moet weer groen worden, en dat kan op verschillende manieren.

Dit zakboek is specifiek bedoeld voor die mensen die aan de slag willen met hun stad of gemeente, om zo tot een Vlaanderen te komen waar he...

Lees meer