Green Cities duikt het laatste projectjaar in!
De 2de termijn van ons Europees Green Cities project gaat zijn laatste jaar in. Er wordt nog eens alles op alles gezet om de groene invulling van onze steden zo sterk mogelijk te promoten en te boosten. Blijf onze kanalen volgen en kom zeker langs tijdens ons jaarlijks seminarie of op onze stand tijdens het Congres Publieke ruimte. Tenslotte doen we ook nog een warme oproep om een toonaangevend groenproject in jouw stad in te schrijven voor de...
Kleine ingrepen, grote verschillen! Oostkamp geeft het voorbeeld
Tekst en foto’s: Marc Verachtert
Luchtfoto: website Vlaamse Bouwmeester
Dat slechts een bescheiden budget nodig is om een woonwijk uit de jaren zestig meer waterrobuust en groener te maken, bewijst de gemeente Oostkamp.
Oude wijk wordt nieuw
De wijk Kroonhove telt 110 woningen dicht bij het centrum van de gemeente. Het is een typische wijk uit de jaren zestig met laagbouw eengezinswoningen, brede straten, nog ruimer bemeten kruispunten en par...
Groenblauw combineert voordelen!
Overstraat – Herent als voorbeeld
Tekst: Marc Verachtert
Illustraties: Quadrant
Aandacht voor milieu en klimaat wordt een steeds belangrijker thema, zeker voor jonge gezinnen. Het wordt zelfs doorslaggevend bij hun keuze van een woning. Dat groenblauwe buurten perfect kunnen bewijst het project Overstraat in Herent.
Geen regenwater richting riool
Deze privéverkaveling door een privaat bedrijf voorziet in 15 woningen op een rondom rond omsloten...
In Landen werken stadsbestuur en inwoners samen tegen wateroverlast
Tekst: Marc Verachtert
Foto’s: Stad Landen
Bij elke fikse regenbui is het in Landen -net als op zoveel andere plaatsen in Vlaanderen- bang afwachten of er weer eens kelders, straten en pleinen komen blank te staan. De laatste en ineens zware overlast vond plaat in juni 2022, toen er niet minder dan 80 liter water -of zowat de hoeveelheid die het anders in één maand tijd regent, op Landen werd uitgestort.
Een hemelwaterplan
Veel van de probleme...
Nieuw inzicht in klimaatbestendige boomsoorten
Tekst en foto’s: Marc Verachtert
Onze steden hebben toekomstbomen nodig die sterk zijn tegen steeds hogere temperaturen, onregelmatig verdeelde neerslag en steeds langere en ook meer hittegolven, een effect dat in steden sterker speelt dan in landelijk gebied.” Vito Leyssens onderzocht 150 bomen op deze eigenschappen.
[caption id="attachment_85240" align="alignnone" width="2016"] Vito Leyssens[/caption]
Rekening houden met klimaatopwarming
In ...
Welke bodemcondities vraagt duurzaam stadsgroen?
Auteur: Elisa Vermeulen
Om zichtbaar te maken welke bodemaspecten van belang zijn voor duurzaam stadsgroen helpt het om te begrijpen hoe plantengroei en bodem met elkaar verbonden zijn (kaderstuk).
De synergie tussen bodem en plantengroei
Tijdens de fotosynthese zetten planten CO2 uit de lucht en water uit de bodem om in koolhydraten (suikers) voor de productie van wortels, bladeren, takken, … Daarbij wordt zuurstof terug vrijgesteld in de lu...