Auteur: Marc Verachtert, groenjournalist
Het duurt even voor een pas geplante boom op eigen wortels door het leven gaat. Met de steeds langere droogteperiodes en extreem heet weer, kunnen ze niet zonder extra water. Gieten is echter arbeidsintensief, terwijl gietranden zelden herbruikt worden en vaak (te) lang blijven staan.
Het nieuwe gieten?
‘Waterzakken’ of ‘slow release wateringbags’ zijn een alternatief voor het arbeidsintensieve gieten. Nieuw zijn ze niet. Al in 2015 waren ze in gebruik in Berlijn, Zurich, Londen, Kopenhagen en andere grote boomvriendelijke steden. Voordelen? Ze laten zich gemakkelijk plaatsen en verplaatsen, want met een handige ritssluiting en bovendien koppelbaar voor een groter water- en dus gietvolume. In Vlaanderen zijn er nog maar enkele steden en gemeenten die ze gebruiken. Hasselt is er een van, met een proefproject in de Eendrachtlaan.
Eerste ervaringen
Een grondige evaluatie is voorzien voor het einde van het jaar. Ondertussen wagen ze zich al wel aan enkele vaststellingen. Ze zien geen groeiverschillen tussen bomen die water ‘gedruppeld’ krijgen uit een waterzak op andere manieren water krijgen en of het zoveel verschil uitmaakt in arbeidsduur per boom? “Er is geen groot verschil tussen het vullen van de waterzakken en het gieten op traditionele wijze”. Het vullen van de waterzakken laten ze trouwens over aan de tuinaannemers die de bomen planten.
Een vaststelling roept wel vragen op: niet alle zakken geven het water op eenzelfde ritme vrij. “We merken dat sommige zakken sneller/trager leeglopen dan andere. Waar dit aan te wijten is, is voorlopig onduidelijk” formuleert het kabinet van groenschepen Laurence Libert voorzichtig. Een expert wijt het aan de fabricage en bijhorende fabrikant. “Er zijn ondertussen flink wat varianten van het originele product op de markt, soms ook van een bedenkelijke kwaliteit”.
Essentials:
- Goed voor traag ‘gieten’ en dus groeikwaliteit van de boom
- Onduidelijkheid over arbeidsbesparing
- Herbruikbaar op andere plaatsen
- Let op voor mindere kwaliteiten
Inzicht in waterzakken
- Een standaard waterzak kan ongeveer 60 liter water bevatten, een dubbele net iets meer dan 85 liter. Beiden druppelen in zowat 5 tot 9 uur leeg. Daarmee brengen ze vocht op een gezapig tempo in de grond.
- Hoeveel water een boom nodig heeft (en hoe vaak de zak dus moet gevuld worden) hangt af van de plantplaats maar is in minstens even grote mate afhankelijk van de grootte van de boom. Als algemene richtlijn wordt een wekelijkse hoeveelheid van 10 liter per centimeter stamdoometer opgegeven.
- Bijvullen moet afhankelijk van het gekozen type, de plantplaats en grootte van de boom 1 tot 2 x per week. De zak mag tussendoor leeg te staan en de grond wat droger worden.