Tekst: Marc Verachtert
Met één geboorteboom per kind, kan Vlaanderen 60.000 bomen per jaar rijker zijn. Heel wat gemeentebesturen organiseren al plantacties. Op ronde langs geboortebossen, geboortedreven en geboortebomen op markante dorpsplekken.
Vlaamse gemeentebesturen pikten de idee van geboortebomen op in de jaren negentig. Toen nog aarzelend. Het werd echter snel en enthousiast geapprecieerd door de bewoners, want een mooie gelegenheid om -samen met andere jonge ouders- met hun pasgeboren kind naar buiten te komen, een gelukwens van het gemeentebestuur in ontvangst te nemen en een boompje in de grond te stoppen als bijdrage voor een beter en gezonder milieu.
Symboliek of niet?
Ondertussen doen al heel wat gemeentebesturen mee. Met een accent in maart. Hoe en wat er geplant wordt, verschilt grondig. Hier en daar -met Hasselt als voorbeeld- sluiten ze nog aan bij het oud Keltische idee dat voor jongens een eik geplant wordt en voor meisjes een linde. In Pepingen laat men oude symboliek voor wat hij is. Ze kiezen er voor hoogstamfruitbomen. Elk jaar planten ze er een fruitboom bij, in een geboorteboom-boomgaard!
Echte boszones
De meeste steden en gemeenten kiezen echter voor een heuse ‘bosformule’, met passend plantgoed en bijhorende plantafstanden. Vooral voor grotere steden betekent dat een flinke aanwinst van groenareaal. Voor Hasselt en Gent op tien jaar tijd, elk 5 hectare. De voorziene percelen in respectievelijk het domein Prinsenhof en de Gentbrugse Meersen zijn daarmee helemaal gevuld, zodat ze voor de komende jaren nieuwe boszones plannen.
Geboortedreven en -bomen
Elke gemeente gaat voor zijn eigen beste plantformule. In Beernem kiest men voor het aanplanten van ‘geboortedreven’ en dan voornamelijk met inlandse eik. Sinds 2004 werden er al 2300 bomen aangeplant in het natuur- en groengebied Beverhoutsveld. In onder andere Stekene en Pepingen gaan ze dan weer voor het planten van telkens één geboorteboom per jaar, maar dan wel een boom in groter plantformaat.
Boom met label
Overal wordt heel wat aandacht besteed aan het ‘eigenaarschap’ van de bomen. Er wordt een label met naam aan elke afzonderlijke boom aangebracht, een gezamenlijk bord met namen van alle kinderen of een kaartje in de kruin opgehangen.
30.000 bomen per jaar!
Dat geboorteboom-acties succesvol zijn, bewijst de respons van de jonge ouders. Gemiddeld genomen neemt 1 op twee jonge gezinnen deel aan de boomplantactie. In Gent (en wellicht ook andere grotere steden) is dat wat minder, in kleinere gemeenten dan weer net wat meer. Hou het dus op 1 op twee en reken mee wat de impact voor geheel Vlaanderen zou zijn, mocht de helft van de ouders van de 60.000 kinderen die elk jaar (60.120 in 2018) geboren worden een geboorteboom planten. Het zou 30.000 extra bomen betekenen!
Essentials:
- Elk pasgeboren kind, zijn/haar boom
- Symboliek mag, maar moet niet!
- 1/2 jonge ouders doet mee
- Van bos, dreef tot boomgaard en boom