Auteur: Marc Verachtert
Groen is nodig om de opwarming van onze steden tegen te goed. Bomen kunnen echter niet altijd en overal en Living Wall-systemen schrikken af door hun kostprijs. Met groene voorzetgevels wil het stadsbestuur Hasselt, de voordelen tastbaar maken.
Voorzetgevels als opstap naar definitieve groengevels!
Groene gevels: klimaatoplossing
In situaties met bijvoorbeeld smalle straten, bieden groene gevels een oplossing tegen de opwarming van de steden en hitte-eilandeffect. Living Wall-systemen vragen echter een behoorlijke investering terwijl in een stadscentrum heel wat panden vooral huurpanden zijn. Met een proefproject van herbruikbare voorzetgevels wil het stadsbestuur Hasselt aantonen welke de visuele meerwaarde en de terugverdientijd van groengevels is om zo de drempel tot installatie van een permanente groengevel te verlagen.
Zoeken naar het beste resultaat
“Een voorzetgevel is een los element, vergelijkbaar met een stelling, die we voor een gevel plaatsen. Beplant wordt met een mix aan planten” licht Derya Erdogan, schepen voor Natuur en Klimaat, toe. “Het water dat nodig is voor de bevloeiing van de planten is regenwater dat we opvangen op het dak van het betrokken pand. Datzelfde water willen we op zeer warme dagen ook gebruiken om zowel de planten als de nabije omgeving te benevelen om zo de omgevingstemperatuur te doen dalen. ” Het bestuur zal de resultaten nauwgezet volgen en zo nagaan welke beplanting en intensiteit van beneveling het beste effect geeft. Om het systeem uit te rollen, is een subsidieaanvraag ingediend bij de Vlaamse Overheid.
Koelend effect
“Groengevels verkoelen de oppervlaktetemperatuur van de achterliggende gevel tot 15,5°C aan de buitenmuur en 1,7°C minder aan de binnenmuur. De buitenruimte kan 4 of tot zelfs 5 °C afkoelen. Want koelere gevels geven minder warmte af. Volgens studies kan verneveling de luchttemperatuur lokaal nog met gemiddeld 0,7 tot 3°C extra verlagen.” Geeft Derya Erdogan cijfers mee.
Info: www.hasselt.be