Coronamaatregelen en hoe belangrijk nabijgelegen groen is
Auteurs: Lucien Verschoren en Miet Poppe, consulent boomkwekerij bij AVBS
Half maart en de hele wereld ontwaakte uit een winterslaap. Dit jaar geen gewone lente maar één die de geschiedenisboeken zal ingaan als een-blijf-in-uw-kot-voorjaar. Doordat iedereen in zijn kot moet blijven, herontdekken vele burgers het belang van een eigen stukje groen of van nabijgelegen openbaar groen.
Coronamaatregelen dringen de hele bevolking terug tot enkel het uiterst essentiële. Mensen moeten zoveel mogelijk in hun kot blijven en kunnen enkel voor essentiële verplaatsingen buitenkomen. Gezondheidszorg en voeding staan uiteraard op nummer één, wandelen en beweging volgen snel op het korte lijstje.
Zowel de beleidsmakers als individuele burgers beseffen hoe opportuun het voor onze mentale gezondheid is om buiten te bewegen en dat nog liefst in een groene omgeving. Het belang van makkelijk bereikbaar groen valt zo alleen maar te onderstrepen in deze tijden. Voornamelijk voor onze burgers die in grote steden wonen en voor het ophalen van een frisse neus afhankelijk zijn van de publieke ruimte, is het belangrijk dat er kwaliteitsvol groen in de nabije omgeving is.
Zowel de beleidsmakers als individuele burgers beseffen hoe opportuun het voor onze mentale gezondheid is om buiten te bewegen en dat nog liefst in een groene omgeving.
Een frisse neus
Na een lange dag in uw kot blijven doet de buitenlucht meer dan deugd. We zien deze dagen veel wandelaars, vaak twee aan twee of op een veilige afstand, genieten van de buitenlucht, de lentezon en de natuur. Dit kan zowel in bossen, parken, op het balkon, als in de tuin met onze bloemen en planten.
Met de lente komt er leven in onze omgeving en dat is zeker het zien waard. Iedere dag brengt iets nieuw. Ondertussen stonden de Magnolia’s al in bloei en beginnen de fruitbomen na hun bloei al minuscule vruchtjes te vormen. Vooral in dorpen of steden waar weinig groen te zien is, zoeken mensen massaal natuurgebieden of bossen op.
Steden en gemeenten kunnen zelf een belangrijke bijdrage leveren door voldoende straatbomen te voorzien en openbare plaatsen in alle functies en facetten groen in te richten. Bijvoorbeeld door kale kerkhoven om te toveren tot groene verblijfplaatsen. Deze kleine investering levert veel op voor de bevolking.
Eerder onderzoek
Vanuit de bevindingen met het Europese project Green Cities en projecten zoals Green-Air (UGent, HoGent en PCS) weten we dat naast het geven van schaduw en het milderen van extreme temperaturen, bloemen en planten ook een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid. Dit doen ze onder andere door lucht te zuiveren, fijnstof op te vangen, zuurstof te leveren…
Het gevaar om besmet te geraken en de noodzakelijke maatregelen tegen het coronavirus, kunnen ons veel stress geven en vragen een groot aanpassingsvermogen. In de huiskamer, waar we in deze dagen veel vertoeven, kunnen in de eerste plaats kamerplanten onze lucht helpen zuiveren en ons een gelukkiger gevoel geven.
Vanuit de huiskamer of tijdens een wandeling zien we ook de planten in onze tuin of in de straat. Een natuurlijke omgeving kan op verschillende manieren bijdragen aan de gezondheid van iedereen, van jong tot iets ouder. De WUR (Wageningen) onderzoekt het optimaal inrichten en beheren van de groene ruimte om het gedrag van mensen positief te beïnvloeden. En ook universiteit Gent zoekt uit of de aanwezigheid van planten een effect heeft op de prestaties van blokkende studenten.
Vanuit de bevindingen met het Europese project Green Cities en projecten zoals Green-Air (UGent, HoGent en PCS) weten we dat naast het geven van schaduw en het milderen van extreme temperaturen, bloemen en planten ook een belangrijke bijdrage leveren aan onze gezondheid.
Twee dingen zijn alvast zeker. Eén: er was eerder al voldoende bewijs dat groen, bloemen en planten goed zijn voor onze gezondheid en ons algemeen welbevinden. Twee: er zal nog lang nagepraat en onderzocht worden wat de impact van de coronacrisis op onze samenleving is geweest. Het feit dat dat zoveel mensen hun nabije omgeving herontdekt hebben, kan misschien één van de positieve gevolgen zijn voor onze sector. Laten we die met twee handen grijpen.