Na Beringen in België in 2020 en Nantes in Frankrijk in 2021 wint Alkmaar in Nederland de Green Cities Europe Award 2022 met zijn inspirerende programma “Vergroening & Biodiversiteit”. De gelukkige winnaars warden bekend gemaakt tijdens de Victoires du paysage op 8 december in Parijs.
Miniparken voor biodiversiteit in Alkmaar, Nederland
Een quick-win methode om lokale, stedelijke ruimtes van grijs naar groen te transformeren.
Alkmaar, omgeven door polders en doorkruist door grachten, is een charmante Nederlandse stad, beroemd om zijn kaasmarkt. Het is ook een dynamische stad, die koos voor een lokale pragmatische aanpak om onze huidige milieu-uitdagingen aan te pakken. Wetende dat groene oplossingen doeltreffend zijn om de opwarming van de stad, overstromingsrisico’s en verlies van biodiversiteit tegen te gaan, ontwikkelt Alkmaar zijn programma “Vergroening & Biodiversiteit“. In slechts enkele maanden tijd werden verschillende verwaarloosde afgesloten ruimtes omgevormd tot lokale groene oases.
Alkmaar wil in zeven jaar tijd 50.000 m² groen aanleggen. Een kans die Stadswerk072, de organisatie die verantwoordelijk is voor het beheer en onderhoud van Alkmaar, met beide handen heeft aangegrepen. De eerste stap was het in kaart brengen van alle verharde ruimtes die kunnen profiteren van een snelle transformatie: pleintjes, banken, parkeerplaatsen en rotondes. Deze bestrate en levenloze plekken worden zoveel mogelijk onthard om de bodem weer doorlatend te maken. Belangrijk is ook dat bij alle projecten de buurtbewoners actief bij de planning worden betrokken. Tot slot moet de plantenkeuze gericht zijn op biodiversiteit, met een grote verscheidenheid aan bomen, besdragende heesters, wilde bloemen, bloeiende bollen en vaste planten.
In twee jaar tijd is al 50% van de doelstelling bereikt met verschillende miniparken, stedelijke bloemenweiden, nieuw aangelegde oevers en biodiversiteitsvriendelijke rotondes. Deze gerichte en gemakkelijk uit te voeren ingrepen hebben een doorslaggevend effect gehad voor de stad en haar inwoners: niet alleen de levenskwaliteit en de plaatselijke biodiversiteit zijn verbeterd, maar ook de natuurlijke watercyclus is hersteld.
De Europese jury was vol lof over het project “Vergroening & Biodiversiteit” van Alkmaar omdat het laat zien hoe groene oplossingen een gemakkelijk antwoord bieden op onze huidige milieu-uitdagingen. Deze “Quick-win” aanpak transformeert de stad van grijs naar groen, gebaseerd op een lokale actie met vier pijlers: ontkalken, bewoners betrekken, planten en biodiversiteit verwelkomen. De aanpak van Alkmaar kan door werkelijk elke Europese stad worden gevolgd om de leefomgeving te vergroenen, zonder excuses, beperkende regels of vertragingen.
https://www.youtube.com/watch?v=99kjZUL-ZrE&t=68s
Een zeer spannende Award-wedstrijd!
Alle Europese genomineerden voor de Award van 2022 zijn inspirerende projecten, impactvoller dan ooit. Een veelbelovende trend voor meer groene steden in Europa.
De wedstrijd van 2022 was niet alleen van hoog niveau, hij bleek ook verbazingwekkend spannend te zijn! Van alle 13 geweldige projecten, streden er drie om de eerste plaats! Slechts een heel klein verschil bepaalde de uiteindelijk de score. Daarom worden er ook een tweede en derde plek toegekend. Polen werd tweede met Czyżyny Park in Krakau en Zweden werd derde met Växtrum in Lerum.
Tweede plaats: Czyżyny Park in Krakau, Polen
Ambitieus herinrichtingsprogramma transformeert een verloren busdepot in een speels, ecologisch en intergenerationeel stadspark van 3 ha.
Het nieuwe Czyżyny Park in Krakau werd mogelijk gemaakt dankzij de enorme inzet van de bewoners van de wijk. Als voormalig busdepot was het hele gebied vroeger bijna 100% bedekt met asfalt en beton. Vandaag de dag herinneren beelden van bussen en vliegtuigen onder de voeten van wandelaars aan de geschiedenis van de plek, maar meer dan 250 bomen, 14 000 vaste planten en struiken zorgen nu voor verschillende sferen, van de Engelse stijl, met bomenlanen en gazons, tot wilde ruderale vegetatie. Het park herbergt allerlei speeltoestellen, een klimmuur, glijbaan, basketbalveld, petanquebaan, die door alle generaties worden gebruikt. Dit ambitieuze herinrichting- en renovatieprogramma in een dichtbevolkte en populaire wijk van Krakau transformeerde een onaantrekkelijk, verlaten busdepot in een uitzonderlijk stedelijk park van 3 ha, speels en ecologisch.
Derde plaats: Växtrum in Lerum, Zweden
Een gemeenschapsparkproject slaat een nieuwe weg in voor gemeenschapsontwikkeling, emeentelijke activiteiten en co-creatie. 10 kleine oases verspreid over de stad stimuleren het sociale leven, de lokale economische activiteit en de milieu-educatie.
Växtrum in Lerum is een uniek programma van inspirerende miniparken, met als eerste functie het stimuleren van het sociale leven. Växtrum is een jaarrond arrangement, gecreëerd en ontwikkeld door de gemeente Lerum, met de hulp van bekende Zweedse tuinontwerpers. Een andere hoofdfunctie is het inspireren en informeren over biodiversiteit en duurzaamheid. Momenteel vinden in 10 van deze groene oases verspreid over de stad concerten, schoolklassen en studentenactiviteiten plaats of gratis lezingen over bodem en biodiversiteit. De parken zijn 24/7 open en kenden een groot succes tijdens de pandemie en hielpen eenzaamheid te bestrijden. Het programma gaat actieve samenwerkingsverbanden aan met lokale bedrijven en kan rekenen op 20 tot 30 vrijwilligers uit de buurt, die helpen bij het planten en onderhouden van de parken. In de loop der jaren is Växtrum uitgegroeid van een lokaal item tot een nationale en nu ook internationale attractie.
Inspiratie voor groenere steden
Elk jaar zet de Green Cities Europe Award aansprekende stedelijke vergroeningsprojecten in heel Europa in de schijnwerpers. Het doel is inspirerende projecten te belonen die uitstekend gebruik maken van planten en groene oplossingen om de klimaatverandering tegen te gaan, het verlies aan biodiversiteit te bestrijden en de sociale cohesie en het lokale stadsleven te verbeteren. 13 landen deden mee aan de wedstrijd en elk land presenteerde zijn nationale kampioen. Je kan ze hier allemaal bekijken.
Green Cities Europe Award 2022 uitgereikt tijdens Victoires du Paysage in Parijs
De prijsuitreiking vond plaats op 8 december 2022 in Parijs tijdens de Victoires du Paysage. De volledige ceremonie kan je online bekijken in het Engels of in het Frans. Het uitreikingsmoment van de Green Cities Europe Award begint op 2:41:10.
“Groene gebieden zijn geen kostenpost maar winst. Ze zorgen voor meer biodiversiteit, minder hittestress, minder impact op de klimaatverandering, betere prijzen voor vastgoed, maar vooral meer sociale cohesie, een betere gezondheid en meer welzijn.”
– Mr. Henk Raaijmakers, voorzitter van ENA
Over Green Cities Europe
De prijs is een initiatief van de European Nurserystock Association (ENA) en 13 Europese kwekersorganisaties die samenwerken in het internationale programma Green Cities Europe. Dit programma wil het gebruik van groene infrastructuren in de stedelijke omgeving stimuleren als oplossingen met meerdere voordelen om de klimaatverandering te beperken, het verlies aan biodiversiteit tegen te gaan, de sociale cohesie te verbeteren en van onze steden betere plaatsen om te leven te maken.
Deelnemende landen: België, Bulgarije, Denemarken, Frankrijk, Duitsland, Griekenland, Hongarije, Ierland, Italië, Polen, Portugal, Nederland en Zweden.
Meer weten over bomen en planten voor groenere steden in Europa? Surf naar www.thegreencities.eu en https://award.thegreencities.eu/