Tekst: Marc Verachtert
Foto’s: Stad Landen
Bij elke fikse regenbui is het in Landen -net als op zoveel andere plaatsen in Vlaanderen- bang afwachten of er weer eens kelders, straten en pleinen komen blank te staan. De laatste en ineens zware overlast vond plaat in juni 2022, toen er niet minder dan 80 liter water -of zowat de hoeveelheid die het anders in één maand tijd regent, op Landen werd uitgestort.
Een hemelwaterplan
Veel van de problemen in Landen zijn terug te voeren op de lagergelegen ligging van het stadscentrum en vanzelfsprekend ook de niet op de nieuwe intenser regenbuien berekende rioleringen. “Het Hemelwaterplan dat aan onze gemeenteraad van december wordt voorgelegd wil de problemen bij de bron aanpakken” zegt Saartje Ieven, schepen voor onder andere Leefmilieu en Burgerinspraak.
In dit hemelwaterplant vanzelfsprekend aandacht voor gescheiden opvang van regenwater, wachtbekkens en infiltratiemogelijkheden langs wegen en in groenzones, ontharden van openbaar domein én het aanzetten tot opvang en infiltratie van hemelwater op zowel publieke als private eigendommen.
Hemelwaterplan met veelheid aan voorgestelde acties voor openbaar en particulier terrein
Inwoners de kans geven om mee te doen
Wat ingrepen op particuliere terreinen betreft vermoedt de schepen dat inwoners zelf ook willen meewerken. “Het isduidelijk dat heel wat inwoners wakker liggen van de waterproblematiek, zowel van wateroverlast als op sommige momenten de effecten van droogte. In Landen willen we hen stimuleren om handen uit de mouwen steken om hun eigendom en bij uitbreiding hun buurt en dus onze stad te beschermen.”
Inwoners willen niet van de zijlijn toekijken of wachten tot de overheid actie onderneemt. Het gaat tenslotte ook over hun eigendom.
Schade voorkomen, nu en later
De stad helpt de inwoners met toelagen voor waterpreventieve maatregelen als de aankoop van schutten en beschermingsmateriaal die waterindringing via deuren en poorten moet vorkomen en het hoger optrekken van bijvoorbeeld verluchtingskokers. Omdat daarmee het probleem niet opgelost, laat staan voorkomen wordt, gaat Landen nu nog een stap verder.
Schepen Ieven wil de bewoners aanzetten tot het maximaal weghouden van hemelwater van de riolering, of het nu afkomstig is van de dakafvoer of verharding. Ze plant dus een samenaankoop van regenwatertonnen of -reservoirs en zelfs infiltratiekratten en zelfs een ‘samenaankoop’ van diensten van een tuinaannemer voor het ontharden van bijvoorbeeld inritten en andere bestrating in de tuinen. Lees: de inwoners worden maximaal ontzorgd en weten dat wat ze betalen een prijs buiten concurrentie is.
Inwoners kunnen rekenen op toelagen en meestappen in samenaankoop van materialen en diensten die wateroverlast helpen voorkomen.
Inwoners sturen aan
Hoe dit alles concreet gaat ingevuld worden, voor welke materialen geopteerd wordt en welke vragen aan de tuinaannemers zullen gesteld worden, wordt mee uitgewerkt door inwoners. “Ze komen samen in een werkgroep die de krijtlijnen van de opdracht uittekent. Interleuven, de intercommunale waar Landen deel van uitmaakt gaat vervolgens voor de noodzakelijke procedures.” Of en hoeveel inwoners mee zullen stappen in het project, daarover durft de schepen zich niet uitspreken. “Wij hopen op een zo groot mogelijke belangstelling”.
De inwoners bepalen mee welke materialen en diensten van tuinaannemers ‘gekocht’ worden.
Info: www.landen.be en saartje.ieven@landen.be